Communicatie met ouders
Inleiding
Op De Meerwaarde hechten we belang aan een goede communicatie en samenwerking met de ouders van onze leerlingen. We vinden dit niet zomaar belangrijk, we zien het als een noodzaak, omdat school samen met de ouders verantwoordelijk is voor de begeleiding en opvoeding van kinderen. Beide hebben hierin hun eigen rol en taken, je kunt zeggen dat er sprake is van een gedeelde verantwoordelijkheid.
Dit houdt in het volgende in:
Ouders
Gezag
Ouderlijk gezag (één ouder)
Ouderlijk gezag is gezag dat wordt uitgeoefend door één ouder. U kunt bijvoorbeeld als moeder alleen het gezag hebben als de vader het kind niet heeft erkend of als dit wel is gebeurd maar u geen gezamenlijk ouderlijk gezag heeft aangevraagd. Ook kan de rechter het gezag aan u alleen hebben toegewezen.
Gezamenlijk ouderlijk gezag (twee ouders)
Als u als ouders samen het gezag uitoefent, heet dat gezamenlijk ouderlijk gezag. Soms krijgt u automatisch gezamenlijk ouderlijk gezag, in andere gevallen moet u dit aanvragen bij de rechtbank.
Voogdij
Voogdij is gezag over minderjarige kinderen dat iemand anders dan de ouders uitoefent. Bijvoorbeeld als de ouders allebei zijn overleden. Ook een voogdijinstelling, zoals Bureau Jeugdzorg, kan de voogdij over een kind hebben. Naar aanleiding van een Onder Toezicht Stelling wordt er een gezinsvoogd aangesteld door de kinderrechter. Een gezinsvoogd heeft in tegenstelling tot een voogd geen gezag. Bij een Onder Toezicht Stelling behouden de ouders het gezag.
Gezamenlijk voogdij
Gezamenlijke voogdij wordt uitgeoefend door de voogd en zijn of haar partner. Het gaat hier om twee niet-ouders. Ook twee mannen of twee vrouwen kunnen samen voogd zijn.
Rechten van leerlingen
Tot 12 jaar
Kinderen tot 12 jaar vallen volledig onder het gezag van de ouders. De met het gezag belaste ouders nemen beslissingen en worden van informatie voorzien. Toch zijn de wat oudere kinderen in deze leeftijdscategorie vaak al heel goed in staat om mee te denken. Volgens de wet dienen ouders en hulpverleners bij het nemen van beslissingen dan ook rekening te houden met de opvattingen en de wensen van het kind zelf.
12 tot 16 jaar
Leerlingen van 12 tot 16 jaar vallen onder het gezag van de ouders. Ouders nemen de beslissingen en worden van informatie voorzien. Leerlingen van 12 tot 16 jaar hebben volgens de wet een belangrijke eigen stem. Daarom is het van belang ook informatie te verschaffen aan leerlingen van 12 tot 16 jaar. Voor aanmelding bij bijvoorbeeld het ZorgAdviesTeam (ZAT) is het van belang dat naast de ouders ook de leerling toestemming geeft.
16 jaar en ouder
Leerlingen van 16 jaar en ouder worden op één lijn gesteld met volwassenen en worden dus niet meer als minderjarig beschouwd, ook al zijn zij nog geen 18 jaar. Een leerling kan zelfstandig beslissen of hij voor een onderzoek of behandeling toestemming geeft. Er is geen toestemming van de ouders nodig. Een leerling heeft er recht op volledig te worden geïnformeerd; de ouders worden alleen geïnformeerd als hun kind daarmee akkoord gaat.
Informatieverstrekking
Informatieverstrekking bij gescheiden ouders
Wanneer ouders gescheiden zijn behouden beide ouders het gezag (tenzij dit via de kinderrechter anders wordt geregeld). Dit geldt ook wanneer één van de ouders geen omgang meer heeft met de leerling. Dit betekent dat beide ouders recht hebben op informatie over hun kind. Normaliter wordt bij gescheiden ouders de informatie vanuit De Meerwaarde verstrekt aan de ouder waarbij de leerling woont. Het is de verantwoordelijkheid van deze ouder om de andere ouder te informeren, eventueel door tussenkomst van een derde partij.
Volgens artikel 377c van boek 1 van het Burgerlijk Wetboek hebben beide ouders recht op informatie, ook indien de ouder niet is belast met het ouderlijk gezag. Ondanks het feit dat de ouder geen gezag heeft, blijft hij of zij belanghebbende. Informatieverstrekking aan de niet met het gezag belaste ouder vindt plaats wanneer deze ouder daartoe verzoekt, in overleg met de met gezag belaste ouder en indien dit in het belang van de leerling is.
Oudergesprekken
Correspondentie zal gericht zijn aan beide met het gezag belaste ouders. Dit betekent dat brieven over ouderavonden en dergelijke, handelingsplannen en rapporten aan beide ouders zijn gericht. Van ouders wordt verwacht dat zij elkaar hiervan op de hoogte stellen. Dit geldt ook in situaties waarin ouders gescheiden zijn en er geen regeling getroffen is voor correspondentie naar beide adressen.
Onderlinge problemen tussen ouders
De Meerwaarde richt zich op onderwijs en het welzijn van de leerling. De veiligheid dient gewaarborgd te worden. Om deze reden is het niet toegestaan dat ouders hun onderlinge relationele problemen op school of via school beslechten.
Dossierinzage
- Leerlingen tot 12 jaar: De ouders hebben het recht het dossier in te zien, de kinderen niet. Als de ouders dat willen, kunnen zij het dossier, of een gedeelte daarvan, met het kind doornemen.
- Leerlingen van 12 tot 16 jaar: Zowel het kind als de ouders hebben recht op inzage in het dossier.
- Leerlingen vanaf 16 jaar: Een jongere heeft het recht om het dossier in te zien; daar is geen toestemming van zijn ouders voor nodig. De ouders mogen het dossier enkel inzien als de leerling daar akkoord mee gaat.
Wijziging geslachtsnaam
Conclusie
Bronnen
Het Burgerlijk wetboek
Jos van Gorp en Stichting Thomas Asselijn, Gescheiden ouders houden het recht op informatie ; Perspectief (tijdschrift ministerie van justitie) nr. 5, juli 2003.
Pieter Vermeulen, Protocol School en Scheiding; Scheiding en Ouderschap. http://www.sep-scheiden.nl/