ABCDe Meerwaarde

Op onze school kun je alle kanten op. Om je al snel wegwijs te maken op onze school hebben we een handig overzicht gemaakt.
Hieronder staan in alfabetische volgorde alle belangrijke dingen die op onze school voorkomen.

De letter t

t

Techniek

Het profiel Techniek is er voor leerlingen die graag met hun handen werken. Bijvoorbeeld in de metaal- en installatie- of autotechniek. Maar ook voor leerlingen die zich interesseren voor werk in de bouw, kunnen terecht bij het profiel Techniek.

Iedere dag hebben we te maken met techniek. Ongemerkt gebruiken we allemaal techniek om ons leven makkelijker te maken. Steeds worden er weer nieuwe dingen bedacht en gemaakt. Om al die dingen te maken en te onderhouden hebben we vakmensen nodig. De leerling leert op school, maar ook tijdens de stages die hij volgt in het bedrijfsleven. Leerlingen die het wel wat lijkt om ervoor te zorgen dat een auto goed loopt, nieuwsgierig zijn naar de techniek achter een alarminstallatie of zich interesseren in vrachtwagens, zijn bij het profiel Techniek op hun plaats. Dit profiel is ook voor leerlingen die willen leren hoe elektrische installaties worden geplaatst en hoe je dingen last.

Trots op het werk
De keuzemogelijkheden en de banen binnen Techniek zijn enorm.

» Produceren, Installeren en Energie (PIE) bevindt zich bij ons in een prachtige en uitdagende leeromgeving. De leerling leert op verschillende manieren van metaal iets te maken, maar leert ook ontwerpen met een tekenprogramma, lassen, frezen en verspanen. Bij Installeren leert de leerling het aanleggen van installaties, zoals verwarmingsinstallaties, klimaatregelingen en sanitaire installaties. Nieuwe ontwikkelingen zoals zonne-energie en aardwarmte (geowarmte) komen ook aan de orde. De afdeling Energie is ook een ware uitdaging voor techneuten. Elektrische installaties ontwerpen en bouwen is hun ding. Het gaat hier om de moderne ontwikkelingen op het gebied van draadloze verbindingen en veiligheidsinstallaties. Leerlingen leren bijvoorbeeld de verwarmingsinstallatie of de garagedeur op afstand te bedienen met de mobiele telefoon.

» Op het M&T-plein van de afdeling Mobiliteit en Transport (M&T) is de leerling bezig met het onderhoud van auto’s. In de garage van Pon wordt les gegeven door een echte monteur, die de leerling de kneepjes van het vak bijbrengt. De leerling sleutelt hier aan een echte Audi A6 of een sportieve Audi TT. Ook als tweewielermonteur zijn er volop mogelijkheden. De leerling werkt binnen de afdeling Mobiliteit aan mountainbikes en scooters. Een heel praktische opleiding is Transport en Logistiek. Alle spullen die de school binnen komen, lopen via deze afdeling. De leerling krijgt de gelegenheid om bij een echt transportbedrijf al ervaring op te doen door mee te lopen met een chauffeur of logistiek medewerker.

»Bouwen, Wonen en Interieur (BWI) werkt aan de wereld van morgen. De afdeling draagt bij aan een duurzame vernieuwing van de leefomgeving, voor nu en in de toekomst. Zowel binnenshuis als buitenshuis. Denk aan nieuwbouw, renovatie en onderhoud van huizen. Maar ook aan andere dingen die het woongenot van mensen kunnen vergroten. BWI biedt een programma waarin de vaardigheden en onderdelen zoals timmeren, metselen, schilderen, infra en design zijn opgenomen.

De afdeling BWI biedt vier profielmodulen en vier keuzevakken aan. De profielmodulen van Bouwen, Wonen en Interieur zijn:

» Bouwproces en Bouwvoorbereiding
Bij het bouwproces en de bouwvoorbereiding leer je uit welke fasen het bouwproces bestaat. Maar je leert ook plannen, organiseren en een bouwwerk uitzetten.

» Bouwen vanaf de fundering
Bij bouwen vanaf de fundering leer je werken met bouwtekeningen en je gaat maatvoeren, een fundering stellen en metselen.

» Hout- en Meubelverbindingen
Bij hout- en meubelverbinding leer je met verschillende verbindingen en elektrisch handgereedschap je eigen meubel te maken. Ook leer je schetsen en computertekenen.

» Design en Decoratie
Bij design en decoratie ga je dit meubel afwerken met verf en decoraties en signuitingen (sticker en belettering) ontwerpen en aanbrengen.

Naast de vier bovengenoemde profielmodulen, krijg je vier keuzevakken die een verdieping zijn van één van de profielmodulen. Er zijn 19 keuzevakken waaruit leerlingen kunnen kiezen.

» Timmeren
De leerling leert het ontwerpen en maken van kozijnen, ramen, deuren, balklagen, daken, vloeren en funderingen. Maar ook het voorbereiden en afwerken van een gebouw. Denk daarbij aan bekistingen, aftimmeringen en het bewerken van hout, computertekenen, plannen maken, omgaan met machines en meubel maken.

» Metselen
Bij metselen moet de leerling heel zelfstandig kunnen werken. Hij leert om te gaan met verschillende soorten stenen en beton. Naast het metselen, lijmen, voegen en stuken, wordt het nodige stelwerk gedaan om een muur recht te kunnen neerzetten.

» Schilderen
Naast het gewone schilderen leert de leerling ook decoratieve schildertechnieken, verf spuiten en behangen. Maar ook het ontwerpen en uitvoeren van belettering. Zij werken daarvoor ook met de computer.

» Infra
Bij infra werken leerlingen met verbindingen. Zij leren hoe ze moeten bestraten en hoe ze ondergrondse leidingen, voor bijvoorbeeld water, gas en internet, aanleggen. Want een omgeving wordt mooier door het aanleggen van bestrating, graszoden of een tuinpad. Ook leren ze schetsen maken en omdat niet alles met de hand wordt gedaan, leren ze ook nog eens werken met bijvoorbeeld een kraan of graafmachine.

» Design
Wie een creatief beroep wil zoals grafisch vormgever, meubelmaker of interieuradviseur kan terecht bij design. De leerling leert op een creatieve manier vorm te geven aan de werkstukken die gemaakt worden. Het is een prima vooropleiding voor leerlingen die in het mbo de opleiding design willen volgen.