MEERweten - week 13 - 24 maart 2020

24-03-2020

WEEK 13 24 maart 2020

WEEKOPENING

DUWTJE IN DE RUG  
     
  Wat een vreemde week. En er gaan nog een aantal vreemde weken volgen. Normaal gesproken begin je jouw dag op school met een dagopening om jouw dag goed te beginnen. Op dit moment heb je een goed begin misschien wel extra hard nodig.

Iemand die even tegen je zegt dat je het goed doet, een beetje troost of juist een bemoediging. Hopelijk kunnen deze teksten uit de Bijbel je dat gevoel een beetje geven. Bij deze vast vanaf mijn kant: Je bent een topper en gaat deze weken knallen! Zet hem op! En vergeet niet.. Je doet het niet alleen! Docenten, medeleerlingen, maar bovenal God wil ons helpen.

 
 

MAANDAG 23 MAART

Troost, moed en kracht

2 Tessalonicenzen 2:16-17

DINSDAG 24 MAART

Vertrouwen

Jesaja 40: 27-31

WOENSDAG 25 MAART

Bescherming

Psalm 91:1-4

DONDERDAG 26 MAART

Hij slaapt niet

Psalm 121

VRIJDAG 27 MAART

Moedige mensen vol liefde en geduld

2 Timoteüs 1:7

 

 

NIEUWS - SCHOOLBREED

QUARANTAINE: MET WELK PERSPECTIEF?  
     
  De meeste leerlingen op De Meerwaarde volgden al afstandsonderwijs. Vanaf vandaag geldt dat de Meerwaarde, net als de meeste andere middelbare scholen in Nederland, (tijdelijk) helemaal voor het onderwijs gesloten is. Alleen voor de groep leerlingen met ouders/verzorgers in vitale beroepen is er nog opvang. Voor de examenleerlingen hebben we dat besluit gisteren genomen. Daarna kwam nog het kabinet met aanvullende maatregelen. Met de nieuwe maatregelen van de school en van het kabinet is het wel duidelijk dat ook examenleerlingen niet naar school mogen komen, maar wat dan wel is nog onduidelijk. Dat is vervelend. Wij doen wat we kunnen om zo snel mogelijk als school in beeld te hebben wat we voor het schoolexamen kunnen doen met bijvoorbeeld op afstand toetsen of met vervangende opdrachten. In het bericht elders in deze MEERweten kunt u meer lezen waarom we besloten hebben om de school ook voor examenleerlingen te sluiten en hoe het nu verder gaat.

Ondertussen zien we om ons heen dat steeds meer mensen met ziekteverschijnselen afgezonderd thuiszitten. Of ze worden zelfs verplicht afgezonderd, in quarantaine gezet heet dat. We horen verhalen van leerlingen en collega’s over bijvoorbeeld opa’s en oma’s in bijvoorbeeld verzorgingshuizen die in quarantaine moeten leven en dus geen bezoek mogen ontvangen. Van verwanten dichtbij die met zwaardere klachten zijn opgenomen in het ziekenhuis. Dat is niet fijn. En het perspectief is ook niet echt vrolijk. Als je niet al ziek bent, dan is er feitelijk een behoorlijke kans dat je dat nog wel wordt, volgens de deskundige virologen en het RIVM. We hopen natuurlijk allemaal dat dan de klachten licht zullen zijn, maar ook dan moet je thuis blijven. En het kan iedereen treffen, het maakt geen onderscheid, ook koning Willem Alexander en zijn gezin, leven in fysieke afzondering van het openbare leven, in quarantaine.

Als je afgezonderd wordt of bent, mis je tal van verbindingen. Dat is voor mensen zwaar, zelfs met de moderne mogelijkheden van de (sociale) media. Je merkt dat je sociale leven wordt ontwricht. Je wordt afgezonderd van de mensen van wie je houdt en die van jou houden. Je voelt in je vezels dat dit niet is zoals het bedoeld is. Hoe erg is dat, wat is ons perspectief?

In dit MEERweten wil ik er niets van af doen dat het echt heel erg is. Integendeel, ik hoop echt dat steeds meer mensen dat gaan snappen en uit zichzelf de maatregelen die worden gedeeld ook gaan opvolgen. Hou die anderhalve meter afstand als je naar buiten moet of naar de winkel. Wees voorzichtig, doe je het niet voor jezelf, doe het dan voor kwetsbare mensen! Al die steeds hogere getallen van overleden mensen dat zijn echte mensen, zoals u en ik. Die van anderen hielden en belangrijk voor hen zijn! Opa’s en oma’s, vaders en moeders, broers en zussen, vrienden. Hoe belangrijk is het nu om echt ons gedrag aan te passen? Deelt u dat ook als ouders/verzorgers?

Niets er van afdoen dus. Integendeel, een oproep om ons echt aan de maatregelen te houden. Verder zeg ik ook nog iets anders bij. Het is namelijk best bijzonder dat het woord quarantaine uit het Italiaans komt, van quaranta. De term quaranta giorni (veertig dagen) die ontstond bij een eerdere gezondheidscrisis die de wereld teisterde, bij de pest. In de 14e eeuw tijdens een wereldwijde pestepidemie werden in een Italiaans havenstadje (een stadsstaat) door het bevoegd gezag alle aanmerende schepen verplicht om 40 dagen op een speciale plek buiten de haven stil te blijven liggen. Daarbij mocht de bemanning het schip niet verlaten. Allemaal bedoeld om de verdere verspreiding van de pest te voorkomen. Eén havenstadje in Italië is er mee begonnen en toen het werkte namen al snel andere Italiaanse havensteden het over.
Dat er een termijn van 40 dagen gekozen werd, kwam volgens de geschiedschrijvers omdat in de Bijbel voor een periode van afzondering ook vaak het getal van 40 wordt genomen. Daar kennen we verschillende voorbeelden van. Mozes die uit Egypte vluchtte en 40 jaar ergens anders leefde voordat hij namens het volk ging optreden. De woestijnreis zelf van 40 jaar. Jezus zelf, zo vertelt de evangelist Lucas ons, in het vierde hoofdstuk van zijn boek, trok weg van de Jordaan en zwierf 40 dagen door de woestijn, waar Hij op de proef werd gesteld. Op de proef. Ook nu is het een zware tijd. Tegelijkertijd is het, hoe treffend, ook de zogenaamde 40-dagen tijd.

De 40-dagen tijd? Ja, deze periode wordt ook wel lijdenstijd wordt genoemd. Het zijn dagen dat we toeleven naar Goede Vrijdag (de kruisiging en het sterven van Jezus) en Pasen (Zijn opstanding). De laatste week van deze lijdenstijd heet de Goede Week. De laatste dagen van deze week zijn het belangrijkste. De donderdag is Witte Donderdag, waarop Jezus’ laatste avondmaaltijd wordt herdacht. Een maaltijd van verbinding, waarin hij aankondigt voor ons te zullen sterven. De vrijdag heet Goede Vrijdag, dat is de dag waarop Jezus’ kruisiging centraal staat. De zaterdag wordt Stille Zaterdag genoemd, omdat die dag Jezus gestorven was. De Paaszondag is van deze dagen de laatste en de allerbelangrijkste. Het is Pasen geworden, de dag dat Jezus opstond uit de dood. Door de dood heen leven. God was bereid voor ons in zijn Zoon het ultieme te doen en te geven. Leven in verbinding met wie Hem wil volgen. Zelfs door de dood heen. Dat is de betekenis van deze 40 dagen van de lijdenstijd, deze Quaranta giorni. Door de dood heen de mogelijkheid tot verbinding, ongelooflijk maar waar, dat geeft inderdaad nieuw perspectief!

Met vriendelijke groet,
ook namens de directie,

Bert Brand
Voorzitter College van Bestuur

 
 

DE MEERWAARDE OOK VOOR EXAMENGROEPEN GESLOTEN  
     
  Vorige week dinsdag kwam het bericht vanuit het Ministerie van Onderwijs dat er voor de examengroepen de mogelijkheid blijft om het schoolexamen af te maken en de eindexamens doorgaan. Gisteren hebben we echter besloten om de school ook voor examenleerlingen te sluiten en het PTA aan te passen. Alle toetsen en examens die de komende weken plaats zouden vinden, gaan niet door. De betreffende leerlingen en hun ouders/verzorgers zijn hierover al per brief geïnformeerd. Wel blijven we de opvang voor leerlingen met ouders/verzorgers in vitale beroepen op school verzorgen.

Het besluit om de school toch te sluiten was geen makkelijk besluit, maar werd voor ons noodzakelijk uit een soort optelsom van verschillende ontwikkelingen. Als eerste onze ervaring gisteren. Met een aangepast programma hebben we de eerste leerlingen op school ontvangen die schoolexamens moesten maken. Hoewel we voldoende ruime werkplekken hadden gecreëerd en duidelijke regels hadden gesteld, ontstond er in de loop van de dag, gezien de huidige ernst van de situatie rondom het coronavirus, bezorgdheid bij medewerkers t.a.v. onverantwoordelijk gedrag van (sommige, sommige groepen) leerlingen en de mogelijke impact daarvan. De praktijk van gisteren leert dat niet alle leerlingen zich de ernst van de situatie voldoende realiseren of in ieder geval moeite hebben om het in op-de-situatie-aangepast-gedrag te vertalen. De zorgen betroffen een aantal zaken die we zelf hebben kunnen corrigeren, maar verder ook vooral het aan- en afrijden van de leerlingen in grotere groepen en het verzamelen / samenscholen van groepen leerlingen in de omgeving van de school, waarbij de afstandsnorm van anderhalf meter niet aangehouden werd.

Naast het gedrag van leerlingen hebben we tegelijkertijd ook te maken met de ontwikkelingen van het afgelopen weekend. Er is landelijk een dringend NL-alert uitgegaan, dokters hebben indringend opgeroepen vooral binnen te blijven en het aantal besmettingen is verder toegenomen. We merkten gisteren dan ook dat er vragen leefden bij leerlingen, ouders/verzorgers en ook medewerkers: is het met deze ontwikkelingen en gezien de nieuwe oproepen ondanks al onze extra voorzorgsmaatregelen als De Meerwaarde echt wel verstandig om voor examenleerlingen open te gaan?

Ons uitgangspunt was en blijft dat bij de ontwikkelingen van deze coronacrisis wij als De Meerwaarde met alle voorzorgsmaatregelen die we nemen voluit verantwoordelijkheid kunnen blijven nemen voor hoe we ons onderwijs aanbieden. We weten ons daarbij voluit verantwoordelijk voor onze leerlingen en voor onze medewerkers en indirect hun families om hen heen. We hebben gisteren geconcludeerd dat uit de optelsom van de ontwikkelingen, de praktijkervaringen van de dag dat we ondanks alle voorzorgsmaatregelen die we als school kunnen nemen we dat voor de examengroepen niet kunnen blijven doen in de huidige vorm. Dit alles bij elkaar opgeteld heeft gemaakt dat we eind van de middag hebben besloten om de school met ingang dinsdag 24 maart 2020 ook voor examenleerlingen te sluiten.

Na ons besluit kwam de persconferentie van het kabinet. Tal van maatregelen zijn verder aangescherpt. Ondertussen heeft de VO-raad de scholen ook geadviseerd een time-out in te lassen voor het schoolexamen. De VO-raad geeft aan dat na de persconferentie van het kabinet verwarring is ontstaan over de vraag hoe een verbod op samenkomsten te verenigen is met het afnemen van toetsen van eindexamenleerlingen. Daarnaast heeft het bestuur van de VO-raad gisteravond besloten een beroep te doen op het kabinet in deze uitzonderlijke situatie het centraal examen te schrappen. Zojuist ontvingen we het bericht dat het kabinet hiertoe inderdaad besloten heeft.

De ontwikkelingen volgen zich met andere woorden in een behoorlijk tempo op. We vinden dat vervelend voor de leerlingen en de ouders/verzorgers van de examengroepen. We snappen dat er een wens om duidelijkheid is. Tegelijkertijd helpt het ook niet als duidelijkheid die geboden wordt enkele dagen later alweer achterhaald blijkt te zijn. Daarom hebben we besloten deze week even de tijd te nemen om te onderzoeken wat op school verder kan met het schoolexamen en de ontwikkelingen vanuit Den Haag te volgen. Zelf zullen we onderzoeken welke onderdelen van het schoolexamen op afstand getoetst kunnen worden. We onderzoeken daarbij ook de mogelijkheden van vervangende opdrachten.

Bestuurlijk hebben we verder ook de situatie bij ons op school gedeeld met onder andere de VO-raad en de minister voor onderwijs. We hebben de wenselijkheid benadrukt dat er, nu ook gezien de nieuwe maatregelen van het kabinet, landelijk snel meer duidelijkheid komt over welke invulling aan het Schoolexamen kan worden gegeven.

We hopen u in het extra MEERweten van aanstaande donderdag verder te kunnen informeren.

Verder wensen we ieder in zijn of haar eigen situatie in deze bijzondere tijd sterkte, draagkracht, moed en vindingrijkheid toe en dragen we onze leerlingen, u en elkaar op in onze gebeden.

Ook namens de directie,
Bert Brand
Voorzitter College van Bestuur

 
 

TRAAGHEID ELO  
     
  Door de grote toestroom van gebruikers, kan het zijn dat de ELO traag werkt. Met name ’s morgens is dat nu nog een probleem. Bij It’s Learning wordt er hard gewerkt om dit op te lossen.  
 

KUNNEN STAGES IN PRO EN VMBO DOORGAAN?

 
 
  De maatregelen die de minister voor Onderwijs vandaag, dinsdag 24 maart heeft afgekondigd voor het onderwijs, hebben ook consequenties voor de huidige en/of aankomende stage van de leerlingen

Wat betreft de stages op De Meerwaarde hebben we besloten dat we het advies van het RIVM volgens en dat advies luidt:

Stages in het voortgezet onderwijs zijn niet verplicht. Bij de vrijwillige stages geldt het advies van het RIVM om zoveel mogelijk thuis te blijven. Het advies is dan ook dringend om deze stages niet door te laten gaan.

De stagebedrijven worden zo spoedig mogelijk op de hoogte gebracht door de stagecoördinatoren van de verschillende afdelingen.

Voor leerlingen van het Praktijkonderwijs die een leerwerktraject/duaal contract hebben/volgen geldt een uitzondering. Hiervoor wordt individueel gekeken naar de mogelijkheden.

We kunnen ons voorstellen dat dit een teleurstellend besluit is voor veel leerlingen.
Voor de ontstane niet ingevulde stagedagen worden in de ELO vervangende opdrachten voor de verschillende vakken geplaatst, zodat de leerlingen wel aan de slag kunnen gaan met hun schoolwerk.

 
 

WAT IS ONDERWIJS?  
     
  In een tijd als deze, is het goed om te kijken wat echt belangrijk en haalbaar is.
We merken dat veel leerlingen, ouders en collega’s graag het onderwijs willen voortzetten, zoals het ruim een week geleden eraan toeging. Gelukkig zijn er tegenwoordig ook veel mogelijkheden om thuis aan school te werken. Toch willen we graag benadrukken, dat het onderwijs dat leerlingen nu volgen, bedoeld is om het niveau op peil te houden en in mindere mate nieuwe kennis op te doen.

 

Spanning en angst
Wat naast het blijven volgen van onderwijs misschien wel belangrijker is, is dat we beseffen dat onze kinderen net zo bang zijn als wij. Ze horen niet alleen alles wat er gebeurt, maar ze voelen ook onze spanning en angst.
Het idee van een aantal weken vrij zijn, vinden kinderen geweldig en ze hebben waarschijnlijk het idee dat het een ontzettend leuke ‘vakantie’ gaat worden. Zich niet realiserend dat de werkelijkheid is, dat ze thuis moeten zitten zonder hun vrienden te kunnen zien. Alles wat eerder heel vanzelfsprekend was, is nu niet mogelijk of zelfs niet toegestaan.

Gedrag
In de komende weken kunnen er (meer) gedragsproblemen ontstaan. Het kan angst zijn, maar ook boosheid of protest, omdat ze niets ‘normaals’ kunnen doen. Kinderen kunnen woedeaanvallen en tegendraads gedrag vertonen. Dit is normaal en te verwachten onder deze omstandigheden.

Veilig en geliefd
Waar kinderen nu behoefte aan hebben, is om zich veilig en geliefd te voelen. Dit kan betekenen dat er een dag minder aan school wordt gewerkt. Bak samen koekjes of ga samen wandelen. Speel bordspellen, kijk films of luister samen naar muziek. Ga samen experimenteren of zoek virtuele rondleidingen van musea of dierentuinen. Begin samen, met het hele gezin, een boek te lezen of doe even helemaal niets.

Achterstand
Maakt u zich geen zorgen over achterstand op school. Alle kinderen zitten in hetzelfde schuitje en ze zullen het allemaal redden. Als we terug zijn in het klaslokaal, gaan we hun koers bijsturen en ze tegemoetkomen op hun niveau. Leraren zijn hier experts in!
Maak geen ruzie op het moment dat uw kind geen zin heeft in school, maar kijk naar de behoeften die uw kind op dat moment wel heeft.

Mentale gezondheid
Een ding willen we graag meegeven: als dit allemaal afgelopen is, is de mentale gezondheid van uw kind veel belangrijker dan hun niveau. Hoe ze zich nu voelen, zal ze veel langer bijblijven dan wat ze precies geleerd hebben in de weken van thuisonderwijs. Houd dat in gedachten de komende periode.

 
 

INFORMATIE VIA MEERWETEN  
     
  In de afgelopen week hebben wij u middels diverse uitgaven van MEERweten geïnformeerd over de actuele ontwikkelingen rondom het onderwijs op afstand. In de komende weken zullen wij u middels MEERweten blijven informeren over de gang van zaken op school en met betrekking tot het afstandsonderwijs.

We verwachten u voorlopig even twee keer per week - op maandag en donderdag - in plaats van de gebruikelijke één keer per week, te informeren via MEERweten.

Houd u uw mailbox dus goed in de gaten.

 
 

DEEL JE AFSTANDSONDERWIJS  
     
  Nu we een paar dagen bezig zijn met het afstandsonderwijs zijn we natuurlijk erg benieuwd hoe het jou afgaat thuis.

Ben jij lekker bezig voor school? Deel nu een foto of een filmpje waarop jij met je schoolwerk bezig bent op Instagram of Facebook met #DMopafstand en maak kans op een leuke goodie.

En als je die foto ook nog eens stuurt naar de Barneveldse krant, maak je daar ook nog eens kans op een prijs

MEER INFO>

 
 
 

 

Postadres
Postbus 223
3770 AE Barneveld


Bezoekadres
Rietberglaan 6
3771 RD Barneveld
 


Contact
T 0342 404 777
info@demeerwaarde.nl